[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Nie tylko walczą z chorobami i chronią cię przed możliwymi schorzeniami i różnymi formami zmian destrukcyjnych zagrażających twojemu organizmowi, ale również oczyszczają później pole bitwy.OGÓLNIE O ANTYOKSYDANTACHAntyoksydant to każda substancja zwalczająca wolne rodniki w organizmie.Trzy najlepsze antyoksydanty to witaminy C i E oraz beta-karoten, których działanie chroniące organizm przed uszkodzeniem oksydacyjnym zostało udowodnione.Występują one w wielu produktach żywnościowych, zwłaszcza w owocach i warzywach.Najlepiej przebadanym antyoksydantem jest witamina C, nic więc dziwnego, że wiemy dużo na temat jej działania.Witamina C pobudza odporność organizmu, wzmacniając czynność grasicy i węzłów chłonnych.Najlepsze źródło witaminy C to owoce tropikalne, takie jak papaja i kiwi, ale równie dobrym źródłem witaminy C są także owoce cytrusowe, jak grejpfruty i pomarańcze.Niektórzy zaczęli bzikować na punkcie witaminy E prawdopodobnie z powodu panującej o niej opinii, że zwiększa ona energię seksualną.Doskonałym źródłem witaminy E są orzechy oraz migdały, a także nasiona słonecznika.Oleje spożywcze zawierają o wiele więcej witaminy E niż orzechy, ale są wysokokaloryczne, i zbyt częste oraz zbyt obfite używanie ich może spowodować kłopoty z nadwagą.Najlepsze źródła beta-karotenu to pomarańczowe i żółte owoce i warzywa.Spróbuj rozjaśnić swoje posiłki, włączając do nich różne odmiany dyni, owoce mango i marchew, a także zielone liściaste warzywa, jak jarmuż i szpinak.BETA - KAROTEN, WITAMINA A, WITAMINA C, WITAMINA ETe substancje odżywcze, określane łącznie jako „obrońcy", sprawują ochronę anty-oksydacyjną organizmu.Te ochronne substancje odżywcze stanowią pierwszą linię obrony przed szkodami oksydacyjnymi.CZY MOŻNA UZYSKAĆ DOSTATECZNĄ ILOŚĆ ANTYOKSYDANTÓW W POŻYWIENIUWielu lekarzy wątpi, czy bez uzupełniania diety otrzymasz dostateczną ilość witaminy E, chyba że będziesz jadł dużo tłustych produktów, jak olej i majonezy; możesz jednak zapewnić sobie zalecane 30 miligramów beta-karotenu i witaminy C w zdro-wej diecie, jeśli mądrze ustalisz jej skład.Spożywanie odpowiedniej żywności nie zawsze jest możliwe, zwłaszcza przez ludzi w podeszłym wieku, którzy mają kłopoty z żuciem, trawieniem i wchłanianiem.Osoby te powinny rozważyć konieczność uzupełniania w diecie substancji odżywczych.AMINOKWASYAminokwasy są podstawowymi składnikami białek; są one niezbędne do wytworzenia wielu enzymów, hormonów i przeciwciał.Pełnią wiele czynności odpowiednio do zadań komórek, a od utrzymania ich w stanie równowagi zależy nasze zdrowie.Żywieniowcy dzielą aminokwasy na dwie kategorie: niezbędne (niezastąpione) i nie-niezbędne.Etykiety te są w rzeczywistości mylące.„Nie-niezbędne" oznacza, że w opinii badaczy organizm potrafi sam wytworzyć dostateczną ilość tych aminokwasów pod warunkiem stosowania prawidłowej, dobrze zbilansowanej diety.Substancje, których organizm nie potrafi wyprodukować w dostatecznej ilości, określane są jako „niezbędne", co oznacza, że należy postarać się o dostarczenie dodatkowych ilości tych substancji w diecie.Od czasu dokonania tych badań i ustalenia etykiet lepiej poznaliśmy znaczenie tych nie-niezbędnych aminokwasów, zwłaszcza w odniesieniu do czynności antyoksydacyjnych.W niektórych przypadkach uważa się, że optymalny ich poziom powinien być znamiennie wyższy, niż pierwotnie oceniali to badacze, i etykiety zostały zmienione.Na przykład cysteina i tyrozyna są określane jako aminokwasy „w połowie niezbędne".Jeśli pominiemy te podziały i będziemy mówić o substancjach, które są niezbędne dla naszego zdrowia, to na czele listy powinny się znaleźć glutation, cysteina i kwas liponowy, zwłaszcza ze względu na ich działanie antyoksydacyjne.KWAS LIPONOWYKwas liponowy może być idealnym antyoksydantem przeciwdziałającym starzeniu się.Jest to podstawowy koenzym biorący udział w produkcji energii, a także silny antyoksydant.Nie tylko usprawnia nasz metabolizm, ale jednocześnie chroni nas przed szkodliwym działaniem utleniającym produktów ubocznych tego metabolizmu.Kwas liponowy jest uniwersalnym antyoksyaantemKwas liponowy może przenikać do każdej części organizmu, gdyż jest rozpuszczalny zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach.Zasługuje na nazwę uniwersalnego antyoksydanta, ponieważ bezpośrednio lub pośrednio wspomaga ochronę każdego elementu naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym.Kwas liponowy współdziała synergistycznie z witaminami C i E, potęgując ich działanie i oszczędzając je.Kwas liponowy a cukrzyca, choroby siatkówki, powstawanie zaćmy oraz uszkodzenie nerwów obwodowych i sercaKwas liponowy działa korzystnie u chorych z cukrzycą, ponieważ normalizuje cukier we krwi i, co jeszcze ważniejsze, chroni przed procesami glikacji wywołującej w cukrzycy wiele powikłań.Stosowano go w Europie od dziesięcioleci ze względu na udowodniony korzystny wpływ na ograniczenie zmian w siatkówce, zahamowanie powstawania zaćmy oraz na uszkodzenia nerwów obwodowych i serca.W celu obniżenia podwyższonego poziomu cukru we krwi mogą być konieczne dawki 300-600 miligramów dziennie.Jeśli stosujesz insulinę lub inne leki, konieczna jest regularna kontrola poziomu cukru we krwi.W zapobiegawczym uzupełnianiu diety stosuje się dawki 20-50 miligramów dziennie.Kwas liponowy chroni przed miażdżycąKwas liponowy może obniżyć o 40% podwyższony poziom cholesterolu całkowitego w surowicy krwi oraz przeciwdziałać oksydacji cholesterolu LDL, która powoduje stwardnienie tętnic.Kwas liponowy jest przenoszony w LDL wraz z witaminą E, która dostarcza energii do tego procesu.Oczywiście, witamina E stanowi najsilniejszą ochronę przed oksydacją LDL.W ten sposób kwas liponowy chroni podwójnie przed miażdżycą: obniża całkowity cholesterol we krwi i zapobiega jego oksydacji.Kwas liponowy może również wspomagać dopływ tlenu do serca.Jest po prostu korzystny dla układu sercowo-naczyniowego i powinien być jednym z elementów leczenia wszystkich chorób serca.Kwas liponowy chroni przed rakiemSą również dowody przemawiające za tym, że kwas liponowy w swoisty sposób chroni przed rakiem.Geny odpowiedzialne za powstawanie nowotworów złośliwych to onkogeny.Są one uczynniane przez tzw.jądrowy czynnik kappa-B (ang.NF kappa-B) w obecności wolnych rodników i innych kancerogenów.Wywołuje to niekontrolowany rozrost komórek nowotworowych.Kwas liponowy potrafi wniknąć do cytoplazmy komórek i zapobiec uczynnieniu NF kappa-B.Ponadto kwas liponowy wzmacnia układ odpornościowy, naszą pierwszą linię obrony przed rakiem, poprzez neutralizację wolnych rodników, które uszkadzają ów układ
[ Pobierz całość w formacie PDF ]