[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Przyczyną otyłości u Męża, zaburzeń rytmu serca, niechęci do ruchu i jego złych nastrojów, które, jak Pani ocenia, dobrze byłoby poprawić, jest określony, niekorzystny model żywienia.Proszę od zaraz zacząć żywić Męża (a także i siebie) w sposób optymalny.W pierwszych dwóch miesiącach ilość tłuszczu do białka powinna wynosić jak 2:1.Mąż na początku diety będzie spalał intensywnie własne tłuszcze.Potem ilość tłuszczu w diecie trzeba zwiększyć do 3:1.Powinien tracić około 6 kg miesięcznie.Utrata wagi zapewne wpłynie pozytywnie na psychikę Męża, łatwiej będzie mu się poruszać, będzie bardziej zadowolony z własnego wyglądu.Oprócz zmniejszenia wagi ciała żywienie optymalne lepiej odżywi mózg, dzięki czemu Mąż będzie sprawniej myślał, lepiej i trafniej oceniał swoje możliwości i swoje życie - i to też niewątpliwie wpłynie na poprawę jego samopoczucia i nastroju.Człowiek jest jednością.Samopoczucie fizyczne ma zawsze bezpośredni związek z psychiką.Mąż jest niechętny wielu sprawom, nie chce się ruszać, bo czuje się ciężki, niesprawny, myśli o sobie negatywnie.Jeżeli zeszczupleje i lepiej poczuje się ogólnie, wraz z tym wróci chęć do życia i dobry nastrój.18.Miażdżyca – fatum współczesnego człowiekaMiażdżyca.Samo słowo oznacza dla współczesnego człowieka złe fatum, los, który wcześniej lub później staje się udziałem prawie wszystkich ludzi.Panuje przekonanie, że przed miażdżycą nie można się obronić, że z miażdżycy nie można się wyleczyć.Że jedynie można, nie zawsze zresztą, opóźnić jej pojawienie się i rozwój.Że za pomocą różnych środków, kosztownego leczenia, zabiegów chirurgicznych można jedynie łagodzić jej skutki.Miażdżyca jest chorobą ludzką.Zmiany miażdżycowe stwierdzono jeszcze u niektórych długowiecznych papug oraz słoni afrykańskich.Papugi odżywiają się głównie nasionami zawierającymi białko, tłuszcze i węglowodany w różnych proporcjach.Słonie żywią się głównie trawą.Jajek i tłuszczów nie jedzą.Określono wiele tak zwanych czynników ryzyka, które są spotykane u ludzi chorujących na miażdżycę.Żaden z dotychczas rozpoznanych czynników ryzyka nie jest przyczyną miażdżycy.Wiele z tych czynników są to objawy choroby, a nie jej przyczyny.Miażdżyca nie jest wyłącznie chorobą ludzi starszych.Może wystąpić w każdym wieku.Jest spotykana już u płodu, występuje też u dzieci w każdym wieku i u młodzieży.Mogą jej zupełnie nie mieć nawet bardzo starzy ludzie.Wolni od miażdżycy są Hunzowie w Indiach, plemię pasterskie, w którym na jedną osobę przypada 16 kóz, a także pasterze w Abchazji, Gruzji, Azerbejdżanie, Jakucji, Bułgarii, Masajowie w Afryce, Eskimosi na Grenlandii.Wolni od miażdżycy są prawie wszyscy ludzie stosujący przez dłuższy okres żywienie optymalne i to niezależnie od tego, czy uprzednio chorowali na miażdżycę, czy też chorowali na inne choroby.Już ponad 25 lat temu napisałem: Aby człowiek w ogóle mógł zachorować na miażdżycę musi odżywiać się na tyle „źle", aby węglowodany stanowiły źródło energii dla komórek naczyń tętniczych i na tyle „dobrze", aby te węglowodany były przetwarzane w tak zwanym szlaku pentozowym.Wszystkie inne czynniki przyspieszające lub zwalniające postęp miażdżycy działają na zwiększenie bądź zmniejszenie ilości glukozy przetwarzanej w szlaku pentozowym w komórkach naczyń tętniczych, w tym praktycznie wszystkie czynniki ryzyka działają w ten sposób.Bezpośrednią przyczyną miażdżycy są węglowodany, a szczególnie fruktoza (czyli cukier z miodu i owoców) oraz sacharoza (czyli cukier, który wytwarzany jest z buraków cukrowych).Co jest przyczyną powstawania koksu? Ktoś powie: głupie pytanie! Wiadomo, że węgiel przetwarzany w określony sposób, a nie spalany w piecach.Co jest przyczyną powstawania cholesterolu w komórkach ścian tętnic? Odpowiedź jest taka sama.Przyczyną cholesterolu jest węgiel z węglowodanów przetwarzany w określony sposób, a nie spalany bezpośrednio, tak jak węgiel spalany w piecach.Do wytwarzania cholesterolu niezbędna jest specjalna maszyna.Jest nią enzym NADPH - nukleotyd adenozynodwufosfopirydynowy.Bez niego synteza cholesterolu w komórkach ścian tętnic nie jest możliwa.Maszyna ta powstaje w organizmie ludzkim przy okazji trzech różnych reakcji.Ale w istotnej dla powstania miażdżycy ilości i miejscu powstaje wyłącznie z glukozy przetwarzanej w szlaku pentozowym.Wniosek jest prosty: bez glukozy w pożywieniu i bez jej spalania (przetwarzania) w szlaku pentozowym wytwarzanie cholesterolu nie jest możliwe, a zatem i rozwój miażdżycy nie jest możliwy.Bez określonej ilości węglowodanów w diecie organizm nie może ich dostarczyć do komórek tętnic, bo nie można dostarczyć czegoś, czego nie ma.Przy małej ilości węglowodanów w diecie miażdżyca powstać nie może.Przy bardzo dużej ilości węglowodanów w diecie miażdżyca również nie powstaje, ponieważ węglowodany są wtedy spalane tak, jak Węgiel w piecu.Mogą być przetworzone w komórkach ścian tętnic tylko wówczas, gdy odżywianie jest kalorycznie obfite, gdy występuje w diecie zbyt mało białka lub białko jest niskiej jakości, takie, jakie zjadają słonie w Afryce w porze suchej i ludzie chorujący na otyłość ubogich.Sprzyja temu też niedobór pewnych witamin i składników mineralnych potrzebnych do spalania węglowodanów i nadmiar innych witamin i składników mineralnych potrzebnych do przetwarzania glukozy w szlaku pentozowym oraz przy stosowaniu leków i hormonów, które mają wpływ na zwiększenie ilości glukozy przetwarzanej w ścianach tętnic w szlaku pentozowym.Co robić, aby nie mieć miażdżycy? To samo, co należy robić w technice, aby nie trzeba było wytwarzać koksu.Bez węgla nie ma koksu, bez węglowodanów nie ma cholesterolu.W technice należy zamiast węgla zamienianego na koks używać energii elektrycznej (atomowej, z wody, z wiatru) oraz wodoru, paliw płynnych i gazu.Wtedy w technice nie będzie koksu.Aby na pewno nie zachorować na miażdżycę i aby prawie na pewno z miażdżycy się wyleczyć, trzeba ograniczyć spożycie węglowodanów do bezpiecznego poziomu, a zamiast węglowodanów zjadać związki fosforowe wysokoenergetyczne oraz tłuszcze.Możliwie najlepsze.Najlepsze tłuszcze to wolne kwasy tłuszczowe maksymalnie uwodornione, o długich łańcuchach, zawierające ponadto wszystkie witaminy, minerały i enzymy potrzebne do ich spalania.Powinny być spożywane w optymalnych ilościach i proporcjach w stosunku do białka i węglowodanów.Tego warunku nie może spełnić żadna fabryka produkująca żywność ani fabryka margaryny czy oleju, ani produkująca witaminy, składniki mineralne czy odżywki dla dzieci
[ Pobierz całość w formacie PDF ]