[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Rozgrzewając śledzionę można pośrednio rozgrzać marznące stopy i dłonie, będące jednym z charakterystycznych objawów jej wychłodzenia i osłabienia.Często też używa się do tego celu przyprawy i zioła należące do ruchu ziemi (cynamon, korzeń lukrecji).Drugi rodzaj herbat rozgrzewających oparty jest na ziołach i przyprawach należących do ruchu metalu (goździki, imbir) – rozgrzewa się w ten sposób jelito grube (np.w przypadku zaparć związanych z wychłodzeniem jelita grubego) i układ oddechowy (jak np.w przypadku przeziębienia), a pośrednio oddziaływuje się rozgrzewające na nerki i wątrobę (osoby z gorącą wątrobą nie powinny więc takich herbat pić zbyt często).Można też stosować kombinacje tych dwóch rodzajów herbat jak np.herbatę z cynamonu, lukrecji i imbiru.Sposób przyrządzania herbat jest typowy: na pół litra wrzącej wody łyżeczka np.imbiru; gotować raczej krótko – 1-5 minut, chyba że zostanie przepisane inaczej.Herbata dla karmiących matekNa pół litra wrzącej wody wrzucić po płaskiej łyżeczce kopru włoskiego, anyżku, kminku i lukrecji.Gotować 5-15 minut.Herbaty tej nie należy nadużywać (nie pić więcej niż jedną filiżankę dziennie), gdyż wprawdzie wymienione zioła wzmagają laktację, bo są rozgrzewające – to stosowane w nadmiarze mogą doprowadzić do zapalenia piersi[58] połączonego z wysoką temperaturą oraz ostrego zapalenia śluzówki żołądka u kobiet o słabszej konstytucji.W przypadku wystąpienia zapalenia piersi należy:– natychmiast odstawić zalecaną herbatę rozgrzewającą,– pić herbatę z pszenicy,– robić okłady piersi z zielonych części roślin,– spożywać wiele zielonych jarzyn o właściwości liang (np.sałata), by uspokoić ogień.Zupy leczniczeJak wiemy, ważną rolę w wielu kuracjach odgrywają specjalne zupy wzmacniające energię zwane tang.Najbardziej znanymi są zupy określane tu jako: wołowa – wzmacniająca energię żywiołu ziemi i zupa z kury – wzmacniająca substancję nerek i wątroby.Słowo “zupa” jest tu raczej umowne, gdyż w rzeczywistości chodzi o sam płyn, w którym przez wiele godzin gotowano bardzo niewielkie ilości kilku warzyw i mięsa.Istota owego leczniczego napoju to właśnie czas i sposób gotowania oraz odpowiednia kolejność dodawania składników.Szczególnie ważny jest ostatni składnik, bo pobiera on energię z pozostałych i decyduje o sposobie i miejscu leczniczego oddziaływania.Wbrew pozorom, zupy takie są bardzo silnym środkiem leczniczym, należy więc bardzo uważać i obserwować wszystkie objawy.Jeśli np.po kilku dniach picia zupy typu tang tętno stanie się szybkie i wysokie, język jasno czerwony, pacjent nadmiernie pobudzony – należy przerwać kurację, gdyż oznacza to, że organizm już wystarczająco nasycił się energią (szczególnie w przypadku zupy z kurczaka).Ze względu na działanie rozgrzewające, zupy tang zalecamy głównie w zimie.Zupa wołowaZupę tę zaleca się szczególnie w przypadku konieczności wzmocnienia energii czi i poprawienia jakości krwi (m.in.w anemii).Zupa ta należy do ruchu ziemi, ma więc działanie harmonizujące organizm, wzmacnia żołądek i śledzionę (wraz z trzustką).Na dwa litry wrzącej wody wrzucić dużą łyżkę tymianku, po chwili kilka (5-6) marchwi i niewielki kawałek świeżej wołowiny z kością (wraz ze szpikiem).Gotować na małym ogniu minimum przez cztery godziny.Im dłużej się gotuje, tym bardziej od materii przechodzi się do energii czi; Chińczycy w niektórych przypadkach gotują nawet do 28 dni! Od-cedzony płyn pić w ilości 3-4 filiżanek dziennie.Zupę po zakończeniu gotowania przechowywać można najwyżej przez dwa dni, za każdym razem podgrzewać tylko taką jej ilość, która ma być wypita, resztę trzymać w chłodzie (albo cały czas delikatnie gotować).Gdy chcemy jeszcze dodatkowo zwiększyć odżywcze działanie tej zupy, np.w przypadku bardzo dużego wyczerpania organizmu albo silnego osłabienia krwi, możemy od razu dodać jedno żółtko na cały garnek zupy i dłużej gotować.Zupa z kurczakaZupa ta jest znakomitym środkiem wzmacniającym.Wzmacnia szpik, mięśnie, ścięgna, stawy (szczególnie przeguby i kolana), poprawia wzrok – należy więc do przemiany drewna.Wskazana jest dla ludzi bardzo starych (którzy cierpią na nocne poty i niespokojny sen), w połączeniu z 1 filiżanką dziennie mleczka pszenicznego pitego przez 3-5 tygodni[59].Zalecana jest też dla kobiet po urodzeniu dziecka – szczególnie gdy jest gotowana przez 3 dni z pewnymi przyprawami (m.in.białym żeńszeniem w ilości 6-15 g dziennie), powoduje skurczenie macicy, likwiduje krwawienie i wzmacnia laktację.Przeciwdziała wypadaniu włosów i osłabieniu zębów.Daje też wiele siły, dzięki czemu matka nie męczy się wielokrotnym budzeniem w nocy.Musi się jednak pić taką zupę regularnie przez dwa miesiące.Na 3 litry wrzącej wody wrzucić przyprawy zaliczane do żywiołu ognia (np.tymianek, majeranek, rozmaryn).Po 2–5-minutowej przerwie (koniecznej po dodaniu składników należących do danego ruchu, a przed następnymi składnikami zaliczanymi do ruchu następnego) kilka marchewek i ewentualnie inne jarzyny korzeniowe ruchu ziemi.Następnie cebula, por, imbir (ruch metalu), potem odrobina soli kamiennej (woda), ewentualnie jedna (lub więcej) łyżka fasoli[60].Najlepsze do zupy są fasolki sojowe (w różnych kolorach).Można też dodać do wody jadalne wodorosty[61].Po kolejnej krótkiej przerwie dorzucić mały kawałek świeżego kurczaka z kością i szpikiem (ruch drewna) – wystarczy ok.60 g.Garnek przykryć i bardzo powoli gotować na małym ogniu przez 3-4 godziny.Pić sam płyn po 3-4 filiżanki dziennie.Po ugotowaniu zdjąć pokrywkę, przynajmniej do czasu zupełnego wystygnięcia zupy (to samo dotyczy m.in.zupy wołowej).Resztę zupy przechowywać normalnie, np.w chłodnym pomieszczeniu poza lodówką.Co dwa dni gotować nową zupę.ZaparciaWrzucić na pół litra wrzącej wody 3 duże łyżki pełne zmielonych orzechów włoskich oraz 3 łyżki suszonych kwaśnych moreli; gotować przez 15 minut.Pić 3-4 filiżanki gorącego płynu.Przepis ten jest szczególnie dobry dla ludzi jedzących wiele mrożonek.Polecany napój odbudowuje florę bakteryjną jelita grubego.PasożytyPrzepis jak w przypadku zaparć, plus l łyżeczka do herbaty mielonego imbiru – pasożyty nie wytrzymują takiego zalkalizowania środowiska.Przy robaczycy stosować przez 12 dni, po czym dokonać kontroli laboratoryjnej.Jeśli pasożyty.dalej są, powtórzyć kurację.Można też polecić imbir z lukrecją.UWAGA: Należy być ostrożnym ze stosowaniem imbiru (szczególnie przy dłuższej kuracji) w przypadku chorób z nadmiaru jang metalu i drewna np.stanów zapalnych skóry, oczu, dróg oddechowych, migdałków, wątroby, itd.– może to nasilić objawy tych chorób.Sok brzozowyŚwieży sok brzozowy działa oczyszczające i dostarcza ogromne ilości życiowej energii.Można go pić tylko przez 2-3 tygodnie bardzo wczesną wiosną, natomiast nie da się konserwować, gdyż po dwóch dniach kwaśnieje.Ma on rewelacyjne zdolności oczyszczania wątroby, daje wspaniałą elastyczną skórę, leczy trądzik, poprawia wątrobę i przyspiesza wzrost włosów.Do pielęgnacji włosów stosuje się zewnętrznie w proporcji 1:1 z alkoholem.Czas trwania kuracji opartej na soku brzozowym może być dowolny – przez cały okres puszczania soku lub tylko kilka dni.Nie ma obawy o przedawkowanie.Warto przypomnieć chętnym do podjęcia takiej kuracji, by nie niszczyli brzóz przy pobieraniu soku
[ Pobierz całość w formacie PDF ]